Arhive pentru December 2008

20
Dec

Pomana porcului – preparare traditionala

   Publicat de către: admin;     în categoria Preparate de Craciun

ÎMPĂRŢIREA CĂRNII DE PORC PE CALITĂŢI

In timpul curãtirii de flax (pãrti ce nu sunt bune de mîncat) a cãrnii de porc, se separã slãnina tare si cea pe jumãtate tare. Fiecare jumãtate de porc se împarte în patru categorii si 9 sectiuni, dupã calitate.

Clasificarea categoriilor de carne de porc (pentru jumãtate de porc)

Calitate superioara: Muschiuletul si Antricotul
Calitatea I: Pulpa,  Spata
Calitatea a II-a: Ceafa,  Pieptul,  Fleica.
Calitatea a III-a: Rasolul din spate, Rasolul din fatã.

Carnea de purcel de lapte nu se împarte pe calitãti; tot corpul formeazã în întregime o singurã calitate, împreunã cu capul si picioarele.
Cotletul sau antricotul este regiunea spinãrii si a salelor. Cotletul cuprinde o cantitate micã de tesut conjunctiv si se întrebuinteazã la prepararea celor mai bune afumãturi si mîncãruri. Astfel: partea de la rinichi – pentru snitele, partea de la coaste — pentru cotlete de porc sau fripturã în bucatã întreagã. Citeşte restul articolului »

Etichete: ,

20
Dec

Tăierea tradiţională a porcului în gospodărie

   Publicat de către: admin;     în categoria Obiceiurile pamantului

Atenţie! Conform noilor norme europene, tăirerea tradiţională a porcului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Dacã gospodãria este micã si posibilitãtile nu îngãduie sã se cumpere un porc mare, atunci este mai bine ca douã sau mai multe gospodãrii sã taie în comun un porc mare (de circa 200 kg), decît sã taie fiecare separat unul mic, întrucît nu este spornic (nu dã randament).

Cel mai bun timp pentru sãrare este din decembrie pînã la sfîrsitul lui ianuarie; atunci se fac cele mai bune mezeluri si afumãturi. Afumãturile se pun de obicei întîi la sãrare.
Deosebit de însemnatã este supunerea la post a animalelor înainte de tãiere. Resturile de hranã ce se aflã înãuntrul lor mãresc în chip înselãtor greutatea vie a animalului, îngreuneazã jupuirea, sîngerarea si eviscerarea (adicã golirea). Animalele sunt adãpate însã în timpul postului pentru a nu da loc la o scãdere a apei din tesuturile muschilor. Citeşte restul articolului »

Etichete: , ,

8
Dec

20 decembrie – Ignatul porcilor

   Publicat de către: admin;     în categoria Obiceiurile pamantului

Divinitatea solara care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Ignatie Teofanul (20 decembrie) din Calendarul ortodox, este numita in Calendarul popular Ignat sau Ignatul Porcilor.

Sacrificiul sangeros al porcului, substitut neolitic al spiritului graului, in ziua de Ignat, este o practica preistorica, care supravietuieste in tinuturi romanesti extracarpatice. Credintele, obiceiurile si practicile magice referitoare la prevestirea mortii violente, prinderea si injunghierea victimei, semnele facute pe corp (pe frunte, pe ceafa, pe spate), jumulirea parului pentru bidinele si jupuirea soriciului pentru opinci, parlirea (incinerarea simbolica a cadavrului), ciopartirea corpului, grasimea folosita la farmece, cantece si prepararea leacurilor, alimente rituale preparate din diferite organe vitale ale animalului, formule magice sunt relicve ale sacrificiului, prin substitutie, ale unui mare zeu preistoric.

Etichete: , ,

8
Dec

Undrea – Decembrie

   Publicat de către: admin;     în categoria Obiceiurile pamantului

Decembrie este luna a zecea in Calendarul roman – cu inceput de an la 1 martie – si luna a douasprezecea in Calendarul iulian si gregorian – cu inceput de an la 1 ianuarie. Denumirea populara a lunii, Neios, se refera la caderea abundenta a zapezilor, in timp ce alte denumiri zonale – Andrea, Indrea si Undrea -pastreaza amintirea lui Santandrei, praznuit in ultima zi a lunii noiembrie. In cursul acestei luni se afla inceputul iernii atat in Calendarul oficial (1 decembrie), cat si in Calendarul popular (6 decembrie, Mos Nicolae) si in Calendarul astronomic (ziua solstitiului de iarna).
In aceasta perioada a anului, la sate viata productiva intra intr-un proces de relaxare, in paralel cu intensificarea manifestarilor spirituale.
Sarbatorile lunii decembrie pregatesc, prin obiceiurile, ritualurile si practicile magice pe care le adapostesc, sfarsitul si inceputul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Mos Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul Porcilor, Mos Ajun, Mos Craciun, ingropatul Craciunului.

Etichete: , , ,

8
Dec

Serbet de trandafir

   Publicat de către: Atro;     în categoria Serbeturi

250 g foi de trandafir, 1 l apă, 1 kg zahăr, un vârf de linguriţă sare de lămâie.

Se vântură sau se dau prin ciur 250 g de foi alese de trandafir, ca să se îndepărteze praful galben ce cade din flori. Se pun la fiert cu 1 1 de apă, până scade aproape la jumătate. Se dau la o parte şi se lasă să se răcească. Se strecoară printr-un tifon des. Se pun în tingire 2 pahare din această zeamă bine limpezită şi zahărul. Se ţine pe marginea maşinii până se topeşte, se dă apoi la foc iute. în timpul fiertului se iau 2 linguriţe din acest sirop, se pun într-o ceaşcă, cu un vârf de linguriţă de sare de lămâie, amestecând până se dizolvă. Se încearcă şerbetul dacă este legat ca şi cel de căpşuni. Se dă la o parte, se acoperă cu o cârpă udă, iar când s-a răcorit atât cât poate suferi degetul, se freacă cu făcăleţul. în momentul când începe să-şi schimbe culoarea, se pune câte puţin din siropul în care am dizolvat sarea de lămâie. Aceasta colorează frumos şerbetul, dar în acelaşi timp îl acreşte, de aceea nu trebuie pusă prea multă. Când şerbetul este gata, se frământă cu mâna, sau se pune direct în borcane.

Etichete: ,

8
Dec

Decongelarea pestelui

   Publicat de către: Atro;     în categoria Peste ca la cherhana

De multe ori, în mod gresit, pestele este lasat sa se dezghete în mediul ambiant mai multe ore. Nu este bine sa se procedeze asa, deoarece se pierde o mare cantitate de saruri, minerale, vitamine etc, iar flora microbiana se dezvolta rapid.
Se recomanda urmatorul regim de decongelare care da cele mai bune rezultate. Acesta se aplica în mod diferit în functie de specia si talia pestelui. Astfel, în cazul pestilor mari, ososi si grasi, pentru 1 litru de solutie se foloseste:
- apa rece potabila, 820 ml;
- sare de bucatarie, 140 g;
- otet de 9°, 40 ml.
In solutia respectiva se pot decongela de 4 ori la rând câte 500 g de peste timp de 6 ore, la o temperatura ambianta de circa 10° C. Cu alte cuvinte, un litru din solutia respectiva este suficient pentru decongelarea a 2 kg de peste mare, osos si gras, în 4 reprize consecutive, a câte 6 ore fiecare. Dupa cea de-a patra folosire, solutia este degradata, fiind nevoie sa se prepare alta proaspata. Practic, într-o gospodarie, pentru decongelarea dintr-o data a 2 kg peste mare (crap de China, Sânger, morun etc.) este necesara o solutie formata din 4 litri de apa rece, 560 g de sare de bucatarie, 8 linguri de otet de 9°, toate dizolvate si bine omogenizate. Dupa ce a fost scos din lichidul de decongelare, pestele se spala bine în mai multe ape reci, dupa care poate fi preparat. Citeşte restul articolului »

Etichete: ,