10
Jan

Ianuarie – Genarie, Ghenare, Craciunul mic, Carindar sau Gerariu

   Publicat de către: admin   în categoria Obiceiurile pamantului

Cum e omul la Anul Nou, asa e tot anul, de aceea e bine sa pui gând bun la toate, ca asa vor ramâne.
Sa te pazesti sa nu te superi si sa nu te sfadesti, sa râzi, sa ai bani la tine si sa fii tot vesel, c-asa-ti va merge. (I. Muslea)

Sarbatorile traditionale din aceasta luna:

l ianuarie - Anul Nou, Sf. Vasile, Sân-Vasâi
Este prima zi a anului si de aceea are o mare încarcatura magica.
Exista multe practici si ritualuri prin care oamenii încearca sa-si stabileasca sau sa influenteze un destin fast în anul care începe, pentru ei, pentru cei apropiati lor, pentru recoltele viitoare si chiar si pentru animalele din gospodarie.
Plugusorul, Semanatul, Plugul cel mare, Vasilca, Sorcova, Colindele Sf. Vasile sunt traditii întâlnite în toate zonele tarii, obiceiuri încarcate de “magia primei zile” si bazate pe urari de bunastare si fericire. Acestei zile i se mai spune si Craciunul mic pentru ca, în traditia populara, se spune ca Vasile ar fi fost numele pe care l-ar fi primit la nastere Mântuitorul, Iisus fiind numele pe care 1-a primit odata cu taina botezului.
Aceasta este si ziua în care este pomenit Sf. Vasile cel Mare care a trait în Capadocia. 
……………………………………………………………………………………….. 

5 ianuarie - Ajunul Bobotezei
Aceasta zi se serbeaza prin post. In noaptea dinaintea Bobotezei se deschid cerurile si Dumnezeu îndeplineste rugaciunile celor care au privegheat si au postit. Mai ales fetele si flacaii de însurat tin aceasta zi ca sa-si ghiceasca ursitul.
………………………………………………………………………………………..

6 ianuarie - Iordanul, Boboteaza
Este o mare sarbatoare crestina din perioada celor “12 zile sfinte dintre ani”, este ziua în care se praznuieste botezarea domnului lisus în apa Iordanului de catre Sf. Ioan Botezatorul.
în aceasta zi se crede ca apele toate sunt sfinte si e mare pacat sa speli sau sa arunci necuratii în apa.
In seara de Boboteaza tinerii umbla cu Iordanitul, se duc pe la case, colinda si stropesc, iordanesc, pe toti din familie cu apa sfintita, ca sa le poarte noroc. Se fac focuri în curti, se trage cu pusca pentru a speria diavolii care fug si se îneaca în ape adânci. 
……………………………………………………………………………………….. 

7 ianuarie - Ziua Sfântului loan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului
Este ziua care încheie sarbatorile de iarna. Biserica a rânduit sa-l praznuiasca pe Botezatorul Ioan a doua zi dupa Boboteaza. Ziua de Sântion este o zi de mare bucurie. Cine nu se veseleste în aceasta zi, va fi trist tot anul. Nanasul lui lisus este si patronul pruncilor, el îi scuteste de nenorociri si-i ajuta sa nu moara nebotezati. In aceasta zi se organizeaza în unele zone Masa moasei. Femeile se duc cu plocoane la moasa care le-a ajutat sa aduca pe lume copii. Are loc apoi o petrecere cu mâncare si bautura în timpul careia femeile rup câte o bucata din colacul mare facut de moasa si încearca, dupa forma bucatii de colac, sa ghiceasca daca vor mai avea copii, daca vor naste fete sau baieti.
In alte zone se tine Iordanitul sau Tontoroiul femeilor. Se crede ca în aceasta zi femeile sunt mai puternice decât barbatii lor carora nu le gatesc nimic si pe care nu-i ajuta în gospodarie. Ele se aduna acasa la o “gazda”, fac o petrecere cu lautari fara sa-i cheme si pe barbati, iar când ies pe ulita îi prind pe barbatii întâlniti întâmplator si le cer câte o vadra de vin ca rascumparare, altfel îi arunca în râu sau îi “iordanesc” stropindu-i cu apa. 
……………………………………………………………………………………….. 

16 ianuarie - Sânpetrul Lupilor, Sf Petru de iarna (cel Schiop), Fulgeratoarele, Miezul iernii
Este ziua care deschide sarbatorile tinute de teama lupilor. Cine tine aceasta zi este ferit de atacul fiarelor, ferit de boli si închisori. Sf. Petru cel Schiop este frate cu Sf Petru de vara, între cele doua sarbatori încadrându-se, de fapt, cele doua jumatati ale anului agricol si pastoral.
In credinta populara Sânpetrul Lupilor este cel care le spune lupilor câte vite, de la cine si când sa manânce. Lupii n-au voie sa atace dupa capul lor. Pe de alta parte, el sanctioneaza si pe oamenii care nu-si îngrijesc bine animalele. Se spune ca aceasta zi este miezul iernii si ca trebuie neaparat respectata pentru ca altfel Fulgeratoarele, divinitati meteorologice, aduc drept pedeapsa trasnete si foc.
Alte datini in aceasta zi:
- se dau pomeni de covrigi si placinte pentru sufletele celor dusi. - se zice ca din aceasta zi începe sa se înmoaie frigul. 
……………………………………………………………………………………….. 

16-17-18 ianuarie - Cuviosul Antonie cel Mare, Circovii de iarna, Atanasiile
Aceste zile le tin mai cu seama femeile care au copii mici, ca sa fie aparati de boli. Circovii sunt divinitati periculoase, putin definite în calendarul popular, care aduc boli, grindina, foc si lupi la casa celui care nu le tine ziua. 
……………………………………………………………………………………….. 

29 – 31 ianuarie - Filipii de iarna
Filipii sunt patroni ai lupilor, de aceea aceasta sarbatoare este tinuta mai cu seama în casele de ciobani si în gospodariile în care sunt animale. 
……………………………………………………………………………………….. 

30 ianuarie - Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si loan Gura de Aur In aceasta zi sunt interzise toate activitatile casnice pentru bunul mers al vietii în gospodarie. Se dau pomeni pentru cei morti neîmpartasiti. Se tine mai ales în casele unde sunt fete de maritat, pentru norocul acestora.

Adauga in reteaua ta:
 • Print this article!
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Blogosphere News
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks

Etichete: , ,

Acest articol a fost publicat Saturday, 10 January 2009, ora 13:57 si este atasat categoriei Obiceiurile pamantului. Puteti urmari raspunsurile la acest articol utilizand RSS 2.0. Puteti merge direct la sfarsitul articolului pentru a comenta.

Trimite un răspuns

Trebuie să vă autentificaţi pentru a putea publica un comentariu.