18
Nov

Varza murata în butoi

   Publicat de către: Atro   în categoria muraturi

Se prefera butoaie de stejar, deoarece sunt mult mai rezistente si retin bine apa. Daca se folosesc butoaie noi, se lasa pline cu apa 8-10 zile, înlocuind zilnic apa, ca sa dispara orice miros de lemn. Butoaiele care au mai fost folosite se scot din vreme din pivnita, se umplu cu apa si se lasa 2-3 zile pentru a se umfla bine doagele. Se spala apoi butoiul cu apa calda, se freaca bine cu o perie, se opareste cu apa clocotita si se acopera cu capacul, clatinîndu-l si întorcîndu-l pe toate partile, dupa care se limpezeste foarte bine cu multa apa rece. Caneaua se înfasoara cu papura si se bate bine cu un ciocan, pentru ca sa nu se scurga saramura. Butoiul se umple din nou cu apa, pentru a controla daca mai curge pe undeva. In cazul când se întâmpla acest lucru, se astupa crapaturile cu papura, cu ajutorul unui cutit.
Capacul cu care se acopera butoiul si scândurelele ce se aseaza deasupra, ca sa tina varza în saramura, se spala cu apa si soda, se oparesc si se limpezesc bine. In magazinele de specialitate se gasesc butoaie confectionate din material plastic, într-o gama variata, coloristic si dimensional, în care se pot face muraturi si varza la fel de bune ca în butoaiele de lemn. Butoiul se aseaza în pivnita sau în camara, peste doua capete de lemn sau peste doua rânduri de caramizi ca sa poata încapea usor vasul în care se scoate saramura (la pritocit) sub canea.

Se alege varza din soiurile târzii de toamna, cu capatânele tari si bine îndesate. Verzele înfoiate, care au frunzele rare, verzi si groase nu sunt bune pentru murat. Se înlatura frunzele exterioare vestede, se scot cotoarele curatîndu-le bine si se umple locul acestora cu sare. Se pune un strat de marar uscat cu floare în fundul butoiului si apoi verzele unele linga altele, bine îndesate, fara goluri între ele. Când verzele sunt mai mari, se pot aseza între ele si jumatati de verze. Dupa ce s-a asezat un rând, se presara pe deasupra un pumn de sare, dupa care urmeaza al doilea rând de varza si se procedeaza tot astfel, alternând rândul de varza cu sarea presarata pâna ce se umple butoiul. La butoiul în care încap 50 de verze se pun 2 1/2-3 kg sare grunjoasa. Sarea se pune si printre rânduri si deasupra. Se presara câteva boabe de porumb care ajuta ca varza sa capete o culoare galbena frumoasa, si felii de hrean, pentru ca varza sa nu se înmoaie.
Se aseaza deasupra doua scândurele, peste care se fixeaza o piatra mare, care a fost înainte bine spalata si oparita. Piatra trebuie sa fie mare si grea, pentru a împiedica varza sa se ridice deasupra. Se lasa astfel butoiul acoperit cu capacul 2-3 zile pâna ce varza si-a lasat zeama si s-a mai asezat, dupa care se mai adauga câteva capatâni, la care, de asemenea, au fost scoase cotoarele si golurile au fost umplute cu sare, Pe deasupra se pune din nou marar uscat cu floare si se fixeaza scândurelele. Se umple apoi butoiul cu apa si se acopera cu capacul. Dupa 2-3 zile, se pritoceste varza, scurgînd zeama (prin canea), într-o oala mare – pâna ce se umple, dupa care se toarna din nou în butoi peste varza. Se repeta aceasta operatie de câteva ori pâna ce toata zeama din butoi a fost vânturata. Varza se pritoceste din doua în doua zile pâna ce se acreste. Se controleaza daca este suficient de sarata si, daca este necesar, se mai adauga sare, dupa care se pritoceste din nou pentru a se amesteca în toata saramura.

Adauga in reteaua ta:
 • Print this article!
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Blogosphere News
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Turn this article into a PDF!
 • RSS
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks

Etichete: , , ,

Acest articol a fost publicat Tuesday, 18 November 2008, ora 23:33 si este atasat categoriei muraturi. Puteti urmari raspunsurile la acest articol utilizand RSS 2.0. Puteti lasa un raspuns sau puteti crea un link pe propriul dvs. site.

Trimite un răspuns

Trebuie să vă autentificaţi pentru a putea publica un comentariu.